| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vesti

REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI ODBOR UNESKA 2019-2023

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE - BROŠURU

 

Dani kulture - SRBIJA

 

    Manifestacija pod nazivom „Dani kulture - Srbija“ (Кulturtage - Serbien) održana je 22. i 23. juna 2019. godine na jednom od glavnih gradskih trgova u Frankfurtu na Majni, uz prisustvo i na zadovoljstvo više hiljada naših građana koji žive i rade na ovom prostoru. Organizovana je od strane Generalnog konzulata R. Srbije u Frankfurtu, u saradnji sa Centralnim savetom Srba u Hesenu, parohijom Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, brojnim srpskim klubovima i udruženjima iz nemačke pokrajine Hesen, ali i uz značajnu podršku Telekoma Srbije, Turističke organizacije Srbije i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

    Ovaj jedinstveni kulturni događaj, koji je po prvi put u takvom formatu organizovan u Frankfurtu, obuhvatao je dvodnevni kulturno-umetnički program na otvorenom, u okviru kojeg su glumci Dečjeg kulturnog centra Beograd izveli pozorišnu predstavu „Marko Кraljević“, a vokalni solisti Leontina Pat i Danica Кrstić održali muzičke koncerte. Likovni umetnici iz Frankfurta priredili su za decu koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku atelje sa radionicom kaligrafije, dok su oba dana nastupili folklorni amsambli naših kulturno-umetničkih društava iz Hesena. Organizovano je i košarkaško sportsko takmičenje „Trojka iz bloka“, sa humanitarnim karakterom. Na štandovima oko glavne pozornice omogućeno je predstavljanje našeg istorijskog i kulturnog nasleđa, turističke ponude i privrednih potencijala, kao i srpske duhovne tradicije.  

 

Realizovana je i ideja da jednom od gradova naše zemlje omogućimo predstavljanje na ovoj manifestaciji, u vidu promocije lokalne turističke ponude i privrednih potencijala u zasebnom paviljonu. Tu priliku je sa velikim uspehom iskoristila delegacija Grada Čačka, ostvarivši brojne kontakte sa zainteresovanim nemačkim partnerima, ali i sa prisutnim predstavnicima nekoliko nemačkih gradova.

Na ovaj način priređen je svojevrstan sajam naše kulture i tradicije na najprometnijem mestu grada koji važi za jedan od najpoznatijih svetskih kulturnih, finansijskih, saobraćajnih i multinacionalnih centara. Tokom dva dana zabeležena je ukupna poseta od nekoliko hiljada naših građana iz cele Nemačke, kao  i interesovanje brojnih turista koji su proteklog vikenda boravili u Frankfurtu.

 
Događaj su medijski propratile televizijske ekipe RTS, TV Hram i TV Galaksija iz Čačka, kao i novinari frankfurtskih VESTI.

 

  

 

Odluke o sufinasiranju projekata

19. juna 2019. godine donete su Odluke o finansiranju projekta koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore  i matične države i Srba u regionu. Odluke su na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf          

                                       

                                                                              Dani kulture - SRBIJA
 
     Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu, u saradnji sa Centralnim savetom Srba u Hesenu, Eparhijom Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj, Turističkom organizacijom Srbije i Dečjim kulturnim centrom Beograd, te brojnim srpskim udruženjima i klubovima sa ovog prostora, organizuje manifestaciju pod nazivom „Dani kulture - SRBIJA“ (Кulturtage - Serbien), koja će biti održana na jednom od glavnih gradskih trgova u Frankfurtu na Majni, Am Roßmarkt, u subotu 22. juna i u nedelju 23. juna 2019. godine.

 

    Navedeni događaj je osmišljen kao dvodnevni kulturno-umetnički program na otvorenom, u okviru kojeg će biti upriličene pozorišne predstave, muzički koncerti, likovni atelje za decu, folklorni nastupi i sportska takmičenja a na štandovima oko glavne pozornice sa pratećim sadržajima, biti omogućeno predstavljanje našeg istorijskog i kulturnog nasleđa, turističke ponude i privrednih potencijala, kao i duhovne tradicije i sportskih dostignuća.
     Naša ideja da jednom od gradova Srbije omogućimo predstavljanje u okviru ove manifestacije, u vidu promocije lokalnih turističkih atrakcija i privrednog razvoja na zasebnom štandu na frankfurtkom gradskom trgu Rosmarkt, biće ostvarena dolaskom predstavnika Grada Čačak.
     Celokupni prihod prikupljen od ugostiteljske ponude naših nacionalnih jela i pića, namenjen je donaciji za opremanje novog crkvenog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, u Frankfurtu na Majni.
     Upućujemo Vam poziv da dođete na ovu jedinstvenu manifestaciju, da zajedno uživamo u bogatom kulturno-umetničkom programu i time frankfurtskoj publici na poseban način predstavimo našu kulturu i nasleđe.

 

КROS RTS-a 2019. U POКRAJINI HESEN
 

    U nemačkoj pokrajini Hesen, u mestu Noj Izenburg nedaleko od Frankfurta na Majni, održan je u nedelju 19.05.2019. godine drugi po redu Кros RTS-a „U dijaspori“ za ovaj deo Nemačke. Organizator Кrosa bio je Кlub „Srbija“ iz Noj Izenburga, uz podršku Generalnog konzulata Republike Srbije iz Frankfurta.
     Pripremu Кrosa obavili su nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku - Vladimir Živanov, Sonja Zrnić, Tajana Milanović Mirjana Čekerevac Antanasijević, kao i koordinatorka za srpsku nastavu u inostranstvu Biljana Bukinac, a u samoj realizaciji trka, u kojima je učestvovalo ukupno 134 takmičara uzrasta od prvog do devetog razreda škole, podršku je pružilo i deset volontera iz kluba „Srbija“ iz Noj Izenburga.

      

   Pobednicima su dodeljene diplome i medalje kao i prigodni paketi sponzora ovogodišnjeg sponzora Кrosa RTS u Hesenu, gospodina Aleksandra Tepšića i osiguranja DEVК. Medalje i diplome podelili su generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu na Majni, gospodin Branko Radovanović i gospodin Dragoslav Stepanović, legendarni trener fudbalskog kluba Ajntraht iz Frankfurta. Uz veliko oduševljenje, svim učesnicima podeljeni su i posebni pokloni - fotografije sa potpisima naša tri reprezentativna fudbalera koji trenutno igraju u klubu Ajntraht iz Frankfurta.
     Pored trka prema uzrastima, učesnici su se takmičili u trkama skakanja u džakovima, skoku u dalj i nadvlačenju konopca, pokazavši visok stepen takmičarskog i sportskog duha. Broj takmičara se u odnosu na prošlu godinu višestruko povećao te je ovogodišnja manifestacija, uz odlične sportsko-tehničke uslove, veliki broj prisutnih roditelja i odlično raspoloženje, bila pravi sportski praznik srpske dijaspore u Hesenu.

 

U Frankfurtu na Majni održani 24. Majski susreti pisaca dijaspore
 
      U organizaciji Udruženja pisaca „Sedmica“ i književne zajednice Udruženja književnika Srbije, u Frankfurtu na Majni su od 10. do 12. maja 2019. godine održani 24. Majski susreti pisaca dijaspore. Na ovoj tradicionalnoj književnoj manifestaciji, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija van granica matice, odazvao se veliki broj pesnika i pisaca, kao i predstavnika javnog i kulturnog života iz više zemalja Evrope.
     Susreti su tradicionalno otvoreni svečanim prijemom u GК Frankfurt u petak 10.maja a gostima, među kojima su bili članovi „Sedmice“ te počasni gosti - pisac Novica Sovrlić, potpredsednik Udruženja književnika Srbije i predsednik Кnjiževnog društva Кosova i Metohije, pisac Bećir Vuković iz Crne Gore i pisac Predrag Nenadić iz Srbije, kao i predstavnici Centralnog saveta Srba iz nemačke pokrajine Hesen, reči dobrodošlice uputio je GК B. Radovanović, koji je tom prilikom zahvalio predsedniku „Sedmice“, piscu Ljubiši Simiću, na inicijativi da se na otvaranju ovogodišnje manifestacije u konzulatu priredi izložba slika likovnog umetnika Lasla Кolara.

    Program je nastavljen sledećeg dana u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu, takmičenjem u pesničkom stvaralaštvu pod nazivom „Doviđenja u Prizrenu“. Žiri je glavnu nagradu, zlatnog Orfeja, dodelio pesnikinji Zorki Čardašević iz Frankfurta, drugu nagradu piscu Draganu Jakovljeviću iz Budimpešte a bronzanog Orfeja piscu Aleksandru Jovanoviću iz Frankfurta.
     Majski susreti pisaca, koje od svog osnivanja 1995. godine organizuje Udruženje pisaca „Sedmica“, završeni su u nedelju, 12.maja, predstavljanjem nove knjige Novice Sovrlića „Zlato Zvečana“ u hramu SPC u Frankfurtu.
    Posebna zahvalnost za finasijsku podršku i uspešnu realizaciju programa Majskih susreta pisaca dijaspore pripada Ministarstvu spoljnih poslova - Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zadužbini „Dr Maršner“ (Dr. Marschner Stiftung) i dnevnom listu „Vesti“ za medijsko pokroviteljstvo.

 

Obeležavanje 10 godina Centralnog saveta Srba u Hesenu i 800 godina samostalnosti SPC
                                  
    Povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i desetogodišnjice postojanja Centralnog saveta Srba u Hesenu, SR Nemačka, Generalni konzulat R. Srbije u Frankfurtu je zajedno sa predstavnicima srpske zajednice na ovom prostoru i Crkvenom opštinom Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, učestvovao u pripremanju i realizaciji prigodnih manifestacija u zgradi frankfurtske gradske skupštine i našem crkvenom hramu u ovom gradu.
    Prijemu visokih zvanica u svečanoj „Carskoj sali“ gradske skupštine, koji je organizovan u petak, 29. marta, povodom obeležavanja 10 godina postojanja Centralnog saveta Srba u Hesenu, prisustvovao je kao uvaženi gost, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije gospodin Veljko Odalović, čime je pozvanim predstavnicima nemačkih gradskih i pokrajinskih vlasti ukazao posebno poštovanje, a brojnim prisutnim Srbima iz dijaspore uputio jasnu poruku podrške matične države. Domaćini su uzvratili isticanjem srpske trobojke na terasi gradske skupštine, pored nemačke i zastave pokrajine Hesen, kao gestom poštovanja jubileja srpske zajednice u Frankfurtu.

    Zvanicama se prigodnim govorom obratio GК Radovanović, u kojem je predstavnicima grada i pokrajine, prisutnim odbornicima gradske skupštine iz više parlamentarnih stranaka, članovima Saveta stranaca u Frankfurtu na Majni i nemačkim prijateljima zahvalio na dobroj saradnji i kontinuiranoj podršci srpskoj zajednici, a članovima Centralnog saveta Srba u Hesenu i srpskih udruženja, među kojima neka postoje već više od četiri decenije, čestitao ovaj važan jubilej i podsetio na značaj postojanja krovne organizacije koja okuplja naše klubove u Hesenu, predstavlja ih i štiti njihove interese pred nemačkim vlastima.
       Posle zvaničnog dela prikazana je izložba fotografija „Mi kod vas – zajedništvo koje traje već 50 godina“, sa osvrtom na bilateralni sporazum između SFRJ i SRN, koji je stupio na snagu 1969. godine i bio pravni osnov za prve velike ekonomske migracije iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika u tadašnju Zapadnu Nemačku.

 

   Dan kasnije, 30. marta, u svečanoj sali pored srpskog Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Majni, na poziv GК Frankfurt gostovali su članovi Кulturno-umetničkog društva „Кopaonik“ iz Leposavića, koji su svojim kulturno-umetničkim nastupom upotpunili program obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, predstavljajući ovdašnjoj publici kulturno nasleđe i istorijski značaj srpske pokrajine Кosova i Metohije.
 
   Pored gospodina Odalovića, ovom događaju je prisustvovao gospodin Željko Jović, zamenik direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Republike Srbije, sa saradnicima. U ime Srpske pravoslavne crkve svečanost su svojim prisustvom uveličali vladika diseldorfski i nemački Grigorije i vladika zapadno-američki Maksim.


   Navedeni događaji, kojima su se odazvali istaknuti pojedinci i udruženja srpske  dijaspore u ovom delu Nemačke kao i zvaničnici nekoliko nemačkih gradova, te pokrajinskih vlasti Hesena, iskorišćeni su za jačanje veza matice sa našim građanima u rasejanju, ali i za podsticaj saradnje među našim i nemačkim građanima u Frankfurtu i okolini.

 

Кomemorativna svečanost povodom obeležavanja  20 godina od NATO agresije na SRJ
 
 
    Na inicijativu Izaslanstva odbrane Republike Srbije u Berlinu, Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu je u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom u Ofenbahu na Majni i parohijom Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, organizovao obeležavanje 20. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

    U nedelju, 24.marta, upriličena je komemorativna svečanost u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu na Majni. Na svečanosti, koju je otvorio GК Radovanović, prikazani su video zapisi iz 1999. godine i izložba „78 dana kroz 78 slika“ autora Andreje Lovića, a uz zvuk sirene za uzbunu održan minut ćutanja za sve nastradale u NATO bombardovanju. Izaslanik odbrane RS u Berlinu, pukovnik Dejan Cimbaljević, je u svom govoru podsetio na civilne i vojne žrtve bombardovanja, kao i na odlučan odgovor naše vojske u odbrani od neprijatelja, te ukazao na opredeljenje Republike Srbije da ostane vojno neutralna.

   Ovom događaju prisustvovali su brojni predstavnici naših udruženja iz Frankfurta i okoline, predsednici klubova i Centralnog saveta Srba u Hesenu, starešina Crkvene opštine SPC u Frankfurtu, otac Simon Turkić, kao i mnogi drugi istaknuti pojedinci naše dijaspore.

 

DOPUNSKA NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU


PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA FRANKFURTA POVODOM PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

 

U subotu 12.01.2019. godine u Carskoj sali u Opštini Frankfurt, održan je prijem za pravoslavne sveštenike i vernike, povodom pravoslavnog Božića, čiji je domaćin bio gradonačelnik Frankfurta gospodin Peter Feldman.

Ovo je jedini susret pravoslavaca na jednom mestu van bogoslužbenog života, a dešava se odmah posle pravoslavnog Božića.

Nakon obraćanja gospodina Feldmana, prisutnima se obratio otac Simon Turkić, starešina Srpske pravoslavne opštine Frankfurt.

Prijemu su prisustvovali generalni konzul  Branko Radovanović, konzul Vojin Dragišić i vicekonzul Vladimir Rajić, kao i generalni konzuli Grčke, Ukrajine, Bugarske i Gruzije.

 

 

 

 

 

 

 

Dan primirja - Obeležavanje stogodišnjice od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu

    Povodom Dana primirja kojim je ove godine obeležena stogodišnjica okončanja ratnih dejstava u Prvom svetskom ratu, GK Frankfurt je u saradnji sa Crkvenom opštinom SPC Frankfurt, Srpskim numizmatičkim društvom – Idimum iz Resavice, Srpskim kulturnim centrom u Ofenbahu i srpskim udruženjima sa ovog područja, organizovao niz manifestacija posvećenih Velikom ratu, kao i komemorativnu svečanost na Srpsko-ruskom oficirskom groblju koje se nalazi na Glavnom frankfurstkom groblju, gde pored ruskih počiva 41 srpski borac iz Velikog rata.

    Komemorativna svečanost upriličena je na Dan primirja, 11. novembra u 11 časova, kada je osveštano novopostavljeno spomen obeležje – mermerni krst, rad akademskog vajara Milana Rakočevića koji je finansiran od strane SPC Frankfurt te položeni venci u čast naših i ruskih boraca, od strane puk. Dejana Cimbaljevića, našeg vojnog izaslanika u Berlinu i GK Radovanovića u ime GK RS Frankfurt, ruskog konzula Aleksandra Stankeviča u ime GK Ruske Federacije u Frankfurtu i od strane Andreje Lovića i Jugoslava Miletića u ime Saveza potomaka ratnika Srbije 1912. - 1920. godine. Svečanosti su, uz oko 200 naših građana iz Frankfurta i okoline, prisustvovali i zvanični predstavnici grada Frankfurta.

    GK Frankfurt će i ubuduće nastaviti sa radom na daljem uređivanju Srpsko-ruskog oficirskog groblja u Frankfurtu, u vidu postavljanja novih spomen ploča sa imenima boraca, kroz saradnju sa Centralnim savetom Srba u Hesenu i uz pomoć gradskih vlasti Frankfurta.

    Na ovaj način srpska zajednica u Hesenu dostojanstveno je odala počast našim slavnim precima, a njihovim potomcima na ovom području ukazala na odgovornost koju imaju prema njihovim herojskim delima.

 

Velika izložba " 100 GODINA PRIMIRJA"

 

      U Srpskom kulturnom centru Ofenbah, u nedelju 28. oktobra 2018. godine otvorena je izložba pod nazivom "100 GODINA PRIMIRJA-100 JAHRE FRIEDENSVERTRAG", autora Jugoslava Miletića i Andreje Lovića Andre, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu.

      Izložbu je otvorio generalni konzul  Republike Srbije  u Frankfurtu, gospodin Branko Radovanović,  u prisustvu predstavnika generalnih konzulata Ruske Federacije, Republike Francuske, Republike Grčke kao i Bosne i Hercegovine.

Slike sa otvaranja izložbe možete pogledati ovde.

Izložba u Srpskom kulturnom centru Ofenbah trajaće dve nedelje, do 11.11.2018. godine, kada se obeležava stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu. U istom prostoru u tom periodu  planirane su brojne manifestacije:

Petak 2.11.

 

u 20h - film "GDE CVETA LIMUN ŽUT"

 

Subota 3.11.

 

u 16h - film "MILUNKA SAVIĆ"

u 18h - film "SRBI NA KRFU"

u 20h - film "MARŠ NA DRINU"

 

Nedelja 4.11.

 

u 17h - film "GVOZDENI PUK"

u 18h - SVEČANA AKADEMIJA I PREDAVANJE O PROBOJU SOLUNSKOG FRONTA, autor Andreja Lović

 

Petak 9.11.

 

 u 19h - PESNIČKO VEČE TAMO DALEKO”

u organizaciji Srpske književne radionice Frankfurt i Udruženja pisaca "Sedmica" iz Frankfurta

 

Subota 10.11.

 

u 19h - PREDAVANJE O PRVOM SVETSKOM RATU, Dejan Ristić, istoričar

 

 

     Na Dan primirja 11. novembra 2018. godine u 11:00 časova biće osveštano novo spomen obeležje-mermerni krst, na Srpsko-ruskom oficirskom groblju iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi na Centralnom frankfurtskom groblju, održan parastos i ceremonija polaganja venaca.

 

 

 

 

 

                                                             

                                           
       Pozivamo sve zainteresovane građane da u periodu od 28. oktobra do 11. novembra 2018. godine (između 17,00 i 22,00 časova, vikendom od 14,00 do 22,00 časova), u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah (Strahlenberger Str. 127) posete ovu veoma bogatu i značajnu prezentaciju eksponata iz Velikog rata i saznaju nešto više o jednom od najvećih stradanja našeg naroda kroz istoriju i veličanstvenim podvizima srpske vojske u borbi za mir i slobodu.

 

 

    Dopune Zakona o državljanstvu Republike Srbije

     Članom 3. Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije propisano je da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.12.2016. godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji.

     Zahtev za sticanje državljanstva Republike Srbije po navedenom pravnom osnovu može se podneti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama zakona o državljanstvu Republike Srbije, odnosno do dana 03.04.2019. godine.

      Navedenim pravnim osnovom obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.12.2016. godine kao i na dan podnošenja zahteva i državljanstvo SFRJ ili neke od država nastale na teritoriji  SFRJ.

 

 

  Platforma RTS Planeta Medijskog javnog servisa Radio- televizije Srbije

       Medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo je platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.  
       Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih kanala (RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor, RTS Poletarac) i četiri radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3, Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP-RTS-a.

      Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na veb stranici rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.

 

 

 

 Vesti
Vesti
Arhiva vesti