| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vesti

 

  DOPUNSKA NASTAVA  NA SRPSKOM JEZIKU

     Obaveštavamo vas da će dopunska nastava na srpskom jeziku, organizovana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Frankfurtu na Majni, početi tokom septembra 2018. godine.

      U toku su pripreme nastavnog kadra koji će biti angažovan na realizaciji dopunske nastave na području Hesena.

    GK RS Frankfurt će blagovremeno obavestiti o tačnom datumu početka nastave i školama u kojima će nastava biti organizovana.

 

 

KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA REPUBLIKE SRBIJE ZA SUFINANSIRANjE MOBILNOSTI UMETNIKA I PROFESIONALACA U OBLASTI KULTURE I UMETNOSTI


     Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije obaveštava da će tokom septembra 2018. godine u Sektoru za međunarodne odnose i EU integracije u oblasti kulture, biti otvoren drugi Konkurs za podršku mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture (isključivo prevoz).

     Detaljna obaveštenja su dostupna na veb sajtu www.kultura.gov.rs/konkursi.

 

 

 

  POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO  (SKYPE)

    U okviru projekta „ONLINE UČENJE SRPSKOG JEZIKA KAO ZAVIČAJNOG“, udruženje Akademska Srpska Asocijacija poziva pripadnike dijaspore starosti od 7 do 30 godina da se prijave na besplatni individualni tromesečni kurs srpskog jezika preko  (Skype).
     Pod pokroviteljstvom  Ministarstva kulture i informisanja RS, nastavlja se sa popularizacijom i daljom realizacijom on-lajn nastave. Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika kod dijaspore preko vršnjačkog obrazovanja, odnosno držanje individualnih časova srpskog jezika preko Skajpa (Skype) omladini iz dijaspore, od strane studenata sa Departmana za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.
    Časovi će se održavati dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u terminima u kojima se dogovore nastavnik i učenik. Filozofski fakultet u Nišu i udruženja Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša će voditi računa da se časovi izvode kvalitetno i predviđenom dinamikom. Konkurs za zainteresovanu decu i omladinu iz dijaspore traje od od 23. 07. 2018. do 09. 09. 2018. godine.Prednost će imati oni koji do sada nisu učestvovali u projektu. Početak nastave planiran je za 17. 09. 2018, a završetak za 09. 12. 2018. godine.  a nakon završetka kursa polaznici će dobiti potvrdu o pohađanju kursa Filozofskog fakulteta u Nišu (sa odgovarajućim nivoom znanja).
     Svi zainteresovani treba da popune prijavu (prijavu možete naći na sajtu http://asasocijacija.com/ ) . Na osnovu prijava, udruženju Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša će odabrati parove nastavnik - učenik.
     Neophodno je da potencijalni učenik ima solidan računar sa zvučnicima i kamerom i dobru internet vezu, poželjno je osnovno znanje srpskog i engleskog jezika i želju za učenjem.
   Za više informacija možete se obratiti udruženju Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša na  e-mel asasocijacija@gmail.com 

 

    Dopune Zakona o državljanstvu Republike Srbije

     Članom 3. Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije propisano je da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.12.2016. godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji.

     Zahtev za sticanje državljanstva Republike Srbije po navedenom pravnom osnovu može se podneti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama zakona o državljanstvu Republike Srbije, odnosno do dana 03.04.2019. godine.

      Navedenim pravnim osnovom obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.12.2016. godine kao i na dan podnošenja zahteva i državljanstvo SFRJ ili neke od država nastale na teritoriji  SFRJ.

 

 

  Platforma RTS Planeta Medijskog javnog servisa Radio- televizije Srbije

       Medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo je platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.  
       Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih kanala (RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor, RTS Poletarac) i četiri radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3, Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP-RTS-a.

      Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na veb stranici rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.Vesti
Vesti
Arhiva vesti