| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Таксе за конзуларне захтеве можете платити искључиво безготовински, на следећи начин:

- ЕЦ картица (Electronic Cash Karte)

- уплатом на рачун ГК РС Франкфурт

Frankfurter Sparkasse, Frankfurt/Main

IBAN:  DE 93500502010200721925

SWIFT-BIC: HELADEF1822

сврха дознаке: име, презиме, конзуларни захтев (нпр. пасош, пријава рођења детета, пријем у држављанство...)

 

Ценовник конзуларних услуга

 

 

ДОПУНСКА НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

 

Електронска идентификација грађана

 РАДНО ВРЕМЕ КОНЗУЛАТА            

Понедељак-петак: 08:00–16:00 часова

Рад са странкама:

Понедељак-петак: 08:30-13:00 часова

Телефон: + 4969 / 9043-6760

Факс:  + 4969 / 433-149

Е-mail: info@gksrbfra.de

Адреса:

Thüringer Strasse 3
60316 Frankfurt am Main

Локација/Мапа

                              

 

У Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту од 01.03.2023. године почиње са применом нови систем електронског заказивања термина  „Е-Конзулат“ за већину конзуларних радњи.

Погледајте видео:

"Како заказати термин у конзулату"

 

(1 особа = 1 термин, 1 термин = 1 услуга, за сваку особу и за сваку услугу морате заказати посебан термин. Уколико желите да закажете термин за више особа онда изаберите поље "Закажи више термина")

 

За следеће радње није потребан термин:

- Преузимање урађеног пасоша

- Заказивање венчања у ГК

- Издавање спроводнице

 

За додатна питања можете нам се обратити путем мејл адресе info@gksrbfra.de

У наставку су опште информације и линк за електронско заказивање.

 

 

 

   

 

 

 

ПРЕУЗИМАЊЕ ПАСОША

                       

Информације о статусу Ваших биометријских пасоша се налазе на страници Урађене биометријске путне исправе у категорији Конзуларне услуге.

 

За преузимање пасоша није потребан термин.       


 
 
 
Вести
 
 
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА
 
 
НОВА УСЛУГА - еГрађанин

 
Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту од 01.02.2023. године почиње са издавањем параметара за електронску идентификацију лица, односно QR кода за инсталирање мобилне апликације ConsentID.
Заинтересована лица дужна су, у ту срху, да лично дођу у просторије конзулата и са собом понесу свој важећи идентификациони документ Републике Србије (личну карту или пасош).

Ради издавања параметара, пре доласка у конзулат потребно је да се лице региструје на портају Е-управе, преко следећег линка:https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna
Конзуларна услуга издавања параметара за електронску идентификацију се не наплаћује.

 
 
ПУТОВАЊЕ СА МАЛОЛЕТНИМ ЛИЦЕМ
 
Указујемо на то, да у складу са одредбама члана 54. став 2. Закона о граничној контроли, за прелазак државне границе Републике Србије, малолетно лице, држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота, када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља (ако заједнички врше родитељско право), или законског заступника. У том смислу, уколико дете путује са једним од родитеља, није потребна писана сагласност другог родитеља, док је сагласност неопходна уколико дете путује само, или у пратњи лица које му није родитељ, односно законски заступник (бабе, деде, пријатељи и сл.).
 
 


(ажурирано 01.01.2023.)

Нема ограничења за улазак у Републику Србију.

Препорука за ношење маски у затвореном простору остаје на снази, док је ношење маски у здравственим установама обавезно.

 

ВЕСТИ

13.02.2023.

Генерални конзул посетио одељења допунске наставе на српском језику поводом Дана државности Републике Србије

Поводом Државног празника Републике Србије - Сретење, генерални конзул Бранко Радовановић посетио је одељења допунске наставе на српском језику у Франкфурту и околини (Ној Изенбург, Обертсхаузен), којом приликом је ђацима и присутним родитељима говорио о важним историјским догађајима, Првом српском устанку 1804. године и доношењу Сретењског устава у Крагујевцу 1835. године, као и о државним симболима наше земље - застави, грбу и химни Републике Србије.

 

Ученици из Обертхаузена су за ову прилику припремили кратак програм посвећен прослави Државног празника, а ђаци у свим групама постављали питања генералном конзулу и активно учествовали у разговору о знаменитостима, историји и традицији наше матице Србије.   

Генерални конзул је путем видео линка гостовао и на часу групе ученика из неколицине места у Хесену, који редовно учествују у онлајн-настави. Деца су исказала интересовање и постављала питања генералном конзулу о улози и надлежностима конзулата, а два ученика за ову прилику представила великане из наше историје, вожда Карађорђа и књаза Милоша Великог.

Допунска настава на српском језику се у Хесену континуирано развија, уз професионални рад и велико залагање координаторке Биљане Букинац те наставника Соње Зрнић, Татјане Милановић, Бојане Ракоњац, Зорице Младеновић и Владимира Живанова. Број ђака је са 70, за неколико протеклих година, увећан на око шест стотина.    
 

12.11.2022.

Концерт Уметничког ансамбла МОД „Станислав Бинички“ у Франкфурту на Мајни, у склопу обележавања Дана примирја


  

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту a у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије, одржан је свечани концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“, под насловом „150. година од рођења Станислава Биничког – концерт у његову част“. У свечаној сали Црквене општине Српске православне цркве у Франкфурту на Мајни приређен је спектакуларни целовечерњи концерт најстаријег војног оркестра у Републици Србији, у чијим звуцима је уживала како српска тако и немачка публика.


       
Свечаности су поред истакнутих припадника српске дијаспоре из регије Рајна-Мајна присуствовали представници покрајине Хесен и града Франкфурта. Публика је овацијама поздравила чланове Уметничког ансамбла након извођења нумера „Марш на Дрину“, „Ово је Србија“ и „Ој Србијо, мила мати“.

Генерални конзул Бранко Радовановић је у свом поздравном говору подсетио на жртву коју су српска војска и народ поднели у Првом светском рату за мир и слободу, указавши да нам је данас у Европи више него икада потребан мир: „Вечерашњим концертом желимо из Франкфурта на Мајни, града у којем живе припадници преко 200 нација из целога света, да пошаљемо поруку мира уз традиционалне српске мелодије класичне и народне музике.

У петак 11.11.2022. године, у 11 часова одржан је парастос на српско-руском војничком гробљу на Централном градском гробљу у Франкфурту, код Спомен-крста који је подигнут 2018. године. Након парастоса,                        генерални конзул Бранко Радовановић и изасланик одбране Републике Србије у Савезној Републици Немачкој, пуковник Ненад Милојевић, уз звуке трубе и песму „Тамо далеко“, положили су венце заједно са генералним конзулом Руске Федерације у Франкфурту, Иваном Котулевим. Церемонији су присуствовали чланови Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, као и више десетина припадника српске дијаспоре из Франкфурта и околине.

15.10.2022.

ГК ФРАНКФУРТ ОРГАНИЗОВАО ПОСЕТУ ПРОФЕСОРА ПМФ-а УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ НЕМАЧКОЈ ПОКРАЈИНИ ХЕСЕН

Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту је протекле недеље, у сарадњи са Природно-математичким-факултетом Универзитета у Нишу, реализовао други део пројекта “Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника”, посетом пет професора из Ниша које је предводио декан факултета, професор др Нико Радуловић. Овај пројекат, који се  спроводи уз подршку Централног савета Срба у Хесену и Допунске наставе на српском језику, прошле године је покренут у онлајн формату, док су ове године реализована предавања у учионицама у Франкфурту и околним местима.


У четвородневној посети реализована су предавања професора на часовима допунске школе на српском језику у Франкфурту на Мајни, Офенбаху, Бад Хомбургу, Дармштату, Висбадену и Родгау, прилагођена основношколском узрасту. Последњег дана посете продекани нишког ПМФ, Зорица Стојановић Радић и Милан Златановић, одржали су предавања у храму Васкрсења Господњег у Франкфурту, на теме “Зелена блага Србије” и “Папир, камен, маказе”. После предавања професори су у разогорима са родитељима пружили информације о могућностима студирања на Природно-математичком факултету у Нишу.


Професори су током своје посете регији Рајна-Мајна имали и састанке на Гете Универзитету у Франкфурту, Вишој техничкој школи у Ашафенбургу и Јустус-Либиг Универзитету у Гисену, са својим колегама у департманима за хемију, биологију и математику, а у циљу испитивања могућности за успостављање научне сарадње и размене између факултета у овиру ЕРАСМУС+ програма.

Заједничким пројектом ГК Франкфурт и ПМФ из Ниша “Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника” предвиђен је и тзв.Сајам науке у Франкфурту, за децу допунске школе на српском језику, као и едукативни викенд у Нишу за најуспешније ђаке, као следећи кораци у његовој реализацији.

01.10.2022.

Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године

Обавештавамо да се попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године спроводи само на територији Р. Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Р. Србији.

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“. Упитник ће бити доступан на сајту РЗС од 1. октобра о.г. на линку https://popis2022.stat.gov.rs/sr-latn/#

Овим путем позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању. Сврха спровођења овог истраживања јесте да добијемо што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.

 

30.09.2022

Изложба "Душко Радовић"

У организацији Удружења писаца Седмица из Франкфурта на Мајни, а под покровитељством ГК РС Франкфурт, у оквиру франкфуртске „Међународне недеље културе“ отворена је изложба о значајном српском писцу, новинару, радијском и телевизијском водитељу Душку Радовићу, на стогодишњицу од његовог рођења.

Ову изложбу, коју је осмислила и уредила Библиотека града Београда и која већ годинама путује по Европи, отворили су генерални конзул Р.Србије у Франкфурту Бранко Радовановић и директорка Библиотеке Јасмина Нинков, а присутне грађане кроз изложбу провеле Виолета Ђорђевић и Сара Ивковић-Марковић, њени аутори. Госте је поздравио и председник УП Седмица Љубиша Симић, као домаћин овог скупа.

 

Изложба ће бити отворена за све заинтересоване посетиоце у галерији „Westkunst Nied“ до 16.10.2022. године, када би требало да настави своје путовање, према Цириху. 

 

 

10.09.2022


Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту организовао дводневни скуп српских лекара из Хесена

У Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту одржан је скуп српских лекара из Хесена, којом приликом је организовано неколико предавања и коктел за званице.


Гостима се обратио генерални конзул Бранко Радовановић који је истакао значај окупљања и умрежавања лекара пореклом из Србије. У свом обраћању захвалио је свим присутнима на доласку и нагласио идеју да се наши лекари који раде на конзуларном подручју повежу и међусобно упознају. Крајњи циљ овог, а и евентуалних сличних скупова убудуће, јесте свакако пружање информација нашим грађанима из овог дела Немачке, где раде српски лекари и коју врсту медицинске услуге пружају, односно где наши грађани на тај начин могу на српском језику да остваре здравствену заштиту у Хесену. Генерални конзулат ће ове податке уступити нашим држављанима преко свог званичног сајта.


Кардиолог – проф. др Веселин Митровић је у петак 9. септембра 2022. године одржао предавање „Срчана слабост- Пандемија 21. века“, док су у суботу 10. септембра окупљени лекари слушали предавања уролога - др Илије Церовца о карциному простате и кардиолога - др Предрага Матића на тему „Секундарна хипертонија“. Поред наведеног, Душан Јовановић из немачке осигуравајуће куће „Алианц“ представио је модалитете лекарског осигурања у СР Немачкој.
 

01.09.2022

Састанак ГК Бранка Радовановића са министарком просвете немачке покрајине Рајнланд-Пфалц др. Штефани Хубиг

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић састао се у Мајнцу са министарком просвете немачке покрајине Рајнланд-Пфалц др Штефани Хубиг, са којом је разговарао о модалитетима допунске наставе на српском језику у овој покрајини. Истакавши значај очувања језичког и културног идентитета, као и знања ћириличног писма за ђаке српског порекла генерални конзул је захвалио министарки на изузетном разумевању коју њено министарство и она лично показују према српској заједници у Рајнланд-Пфалцу. Знање матерњег језика је компаративна предност у 21. веку у једном мултилингуалном друштву каква је и СР Немачка, истакао је Радовановић.


Министарка Хубиг је изразила интересовање за положај српске заједнице у Рајнланд-Пфалцу, те исказала спремност за сарадњу са Генералним конзулатом по питању размене искустава између наставника српске допунске наставе и покрајинског педагошког института. Наговестила је и могуће учешће наставника српске допунске наставе на њиховим педагошким семинарима.
Састанку је присуствовала и координаторка српске допунске наставе Биљана Букинац, која је министарки појаснила модел српске допунске наставе који се реализује у покрајини Хесен и широм Европе, захваљујући ангажовању и средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије.
Министарка Хубиг је захвалила генералном конзулу и координаторки Букинац на веома корисном и продуктивном састанку, на којем је истакнут значај сарадње институција двеју земаља у циљу успостављања што квалитетнијег програма наставе и удовољења потребама наших грађана који живе на том простору.

 

ПОСЕТА СПОМЕН МУЗЕЈУ И ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ "ZIEGENHAIN"

 

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић и старешина Парохије СПЦ у Франкфурту протојереј-ставрофор Симон Туркић посетили су спомен-музеј бившег нацистичког радног логора „Ziegenhain“, надомак града Швалмштата у немачкој покрајини Хесен, где је током Другог светског рата било заточено 3139 Срба. Том приликом разговарали су са директорком овог музеја, госпођом Карин Брандеса, а након обиласка изложене поставке и дигиталног архива, посетили и војничко гробље где почива непознат број српских ратних заробљеника из овог логорског комплеса. 


У разговору са директорком Брандес договорено је да Генерални конзулат у Франкфурту и Црквена општина Српске православне цркве у Франкфурту подигну спомен-обележје на месту где су сахрањени Срби. Српска заједница у Хесену намерава да на Дан победе над фашизмом - 9. маја 2023. године обележи страдање Срба у радним логорима на овом простору, полагањем венаца на новом спомен обележју.


Након обиласка овог стратишта делегација је обишла и Музеј радних логора у Штадталендорфу (DIZ Stadtallendorf) где је у разговору са управником ове установе, доктором Јергом Пробстом, констатовано да је потребно омогућити размену архивске грађе између војних и историјских архива Републике Србије и горе наведене установе, како би се прикупили сви расположиви подаци о судбини Срба који су били заточени у радним логорима широм покрајине Хесен.

28.06.2022

У Генералном конзулату Србије у Франкфурту је на Видовдан приређена свечаност доделе Уверења о похађању Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен.


Присутне ученике и њихове родитеље поздравио је генерални конзул Бранко Радовановић и захвалио родитељима што су уписали децу у допунску наставу. Изведен је пригодан програм, те постављена изложба радова о "Видовдану" коју су припремили ученици допунске наставе, уз подршку њихових наставница, Татјане Милановић, Соње Зрнић и Бојане Ракоњац. 

У свом обраћању генерални конзул је истакао да је вече било пуно ђачког, родитељског и наставничког поноса: Изузетна ми је част што смо ми  имали прилику да уприличимо један овакав догађај. Честитао бих, пре свега, родитељима који су испунили обавезу у васпитању своје деце тиме што су их уписали на Допунску наставу српског језика и указали на језик као светињу у очувању њиховог идентитета. Уврења је ученицима уручио генерални конзул заједно са наставницама, а потом је приређен коктел у Генералном конзулату у част мале матуре.

 

У свом обраћању генерални конзул је истакао да је вече било пуно ђачког, родитељског и наставничког поноса: "Изузетна ми је част што смо ми  имали прилику да уприличимо један овакав догађај. Честитао бих, пре свега, родитељима који су испунили обавезу у васпитању своје деце тиме што су их уписали на Допунску наставу српског језика и указали на језик као светињу у очувању њиховог идентитета".

Уверења је ученицима уручио генерални конзул заједно са наставницама, а потом је приређен коктел у Генералном конзулату у част мале матуре.

ГК Бранко Радовановић на свечаном пријему конзуларног кора код новоизабраног председника покрајинске Владе Хесена Бориса Рајна

 

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић присуствовао је свечаном пријему новоизабраног председника покрајинске Владе Хесена, господина Бориса Рајна, на којем се сусрео и са покрајинском министарком за европска питања, госпођом Луцијом Путрих, орагнизованом за представнике конзуларног кора у овој немачкој покрајини.


У разговорима је констатовано да се односи између Републике Србије и ове привредно најразвијеније немачке покрајине константно развијају и да је бројна српска дијаспора која живи у овом делу СР Немачке мост између Хесена и Србије. Истакнути су добри политички односи и подршка Висбадена Србији на њеном европском путу. Министарка Путрих и генерални конзул разговарали су и о даљем унапређењу сарадње на заједничким пројектима, пре свега у областима пољопривреде и заштите животне средине.
 

19.06.2022.

Одржан Крос РТСа у Франкфурту

Традиционални Крос РТС-а одржан је у недељу 19.06.2022. године у Франкфурту, на терену ФК „Темпо“, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, у организацији наставника Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен и представника Фудбалског клуба „Темпо“ из Франкфурта, а уз подршку господина Александра Тепшића из осигуравајуће куће ДЕВК.


У тркама је учествовало преко 150 ученика у различитим старосним категоријама и две додатне трке – за предшколски узраст и за родитеље. Манифестацију је отворио генерални конзул Бранко Радовановић, који је том приликом истакао значај овог рекреативног спортског надметања за децу која похађају допунску наставу на српском језику у Хесену и указао на стална настојања представника српске заједнице у овој немачкој покрајини да кроз ову и друге активности сачувају свој идентитет и културу.

 

31.05.2022.

 

Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 

26.05.2022. 

ГК РАДОВАНОВИЋ ИСПРАТИО ДЕЦУ ИЗ ХЕСЕНА НА СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић испратио је у четвртак, 26.маја 2022. године, на франкфуртском аеродрому групу од 9 ученика из Франкфурта за Београд, на студијско путовање поводом одржавања Фестивала деце и младих из региона, дијаспоре и Србије „Свесрпски дечји сабор”, пожелевши им том приликом срећан пут, прилику да стекну нове пријатеље и много незаборавних тренутака у матици Србији, у нади да ће се њој увек радо враћати и неговати српски језик, историју и културу. 


Ова манифестација је прилика за нашу децу из целога света да боље упознају земљу свог порекла. И ове године је припремљен богат културно-уметнички програм, у организацији Дечјег културног центра Београд. Гостопримство у својим домовима указаће им њихови вршњаци из Београда. Већ други пут деца српског порекла која живе у покрајини Хесен учествују на овој традиционалној манифестацији, коју већ четврти пут организује Градска управа града Београда – Дечји културни центар Београд, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, под покровитељством председника Србије.


Малишани ће се упознати са знаменитостима нашег главног града, те обићи Народну скупштину Републике Србије, Храм Светог Саве и Музеј Николе Тесле. Поред обиласка значајних државних институција и упознавања са историјом и културом Републике Србије, у оквиру „Свесрпског дечјег сабора” биће организован и свечани концерт на Великој сцени Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд, који ће отворити господин Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.
 

25.05.2022.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 

10.05.2022.

Састанак са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином, са којим је разговарао о економској сарадњи и билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о регионалној ситуацији и иницијативама за повезивање земаља Западног Балкана.
Председник Вучић је истакао да ће Србија још интензивније наставити да следи свој европски пут и изразио очекивање да ће ангажман специјалног изасланика Сарацина дати додатни замах сарадњи међу земљама Западног Балкана, што би у знатној мери допринело очувању мира и стабилности у региону. У том контексту, председник је нагласио да је Србија својим озбиљним и одговорним приступом регионалној политици препозната као поуздан и одговоран партнер у региону, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

У том смислу, председник је истакао да Србија придаје велики значај Берлинском процесу, као форуму за јачање регионалне сарадње, унапређење процеса помирења и превазилажење наслеђених проблема из прошлости, као и форуму који пружа подршку евроинтеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

„Србија се снажно ангажује у свим активностима организованим у оквиру Берлинског процеса, а иницијатива „Отворени Балкан“ представља још један проактивни приступ наше земље регионалном повезивању“, нагласио је председник и додао да је од кључног значаја да се ови напори препознају и у самој Европској унији, како би се земљама региона пружили подстицај и охрабрење на европском путу.

Говорећи о економској сарадњи, председник је поновио да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије и да је наша земља заинтересована за додатно јачање ове сарадње, будући да се Србија све више профилише као једна од најатрактивнијих и најсигурнијих светских дестинација за инвестирање.

Председник је нагласио да се Србија залаже за пуну и доследну примену Дејтонског споразума, али се противи наметнутим решењима која не уживају сагласност сва три конститутивна народа, сматрајући да овакве одлуке никако не могу да воде просперитету и стабилности БиХ.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да је разговор једини прави пут за решавње отворених питања, као и за постизање одрживог договора. Председник је нагласио да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног решења које ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина, које изостаје већ више од 9 година.

Специјални изасланик Сарацин је истакао да ће политика проширења и рад на снажењу сарадње међу државама Западног Балкана бити један од приоритета немачке спољне политике у наредним годинама, при чему је нагласио жељу и  за јачим ангажманом целе Уније у нашем региону.

Извор/Фото: www. predsednik.rs
 

 
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

12.4.2022.

Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре можете погледати на сајту Министарства спољних послова или на сајту Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

01. март 2022.

Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.
Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.
Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.
Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs

23.02.2022 

Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.


Конкурси ће трајати од 23. фебруара до 09. марта.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Србије са дијаспором и Србима у региону.

Пријава за учешће на конкурсима врши се путем Веб платформе која се налази на званичном интернет сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:  www.dijaspora.gov.rs.

Пријаве послате на било који други начин (нпр. путем поште, факсом и сл.) неће бити узете у разматрање.

Све потребне информације о условима конкурса, потребној документацији и осталим детаљима можете наћи на следећем линку 

16. 02. 2022.

Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs

15.02.2022.

Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

Честитка МСП поводом обележавања Дана државности Србије

Mинистар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку грађанима и грађанкама Србије поводом обележавања Дана државности Србије.

„Све што имамо данас не би постојало без Сретења 1804. године када је српска држава постала могућа захваљујући херојству наших предака“, рекао је у свом обраћању министар Никола Селаковић.

Министар је нагласио и да нашим прецима, али пре свега потомцима, дугујемо да будемо уједињени у борби за Србију будућности.

„Србија је данас међу најбрже растућим економијама Европе. Учинили смо је земљом брзих саобраћајница, снажне привреде, савремених технологија. Након година стагнирања и заостајања ухватили смо корак са светом и постали мотор развоја читавог региона“, рекао је Селаковић.

У свом обраћању у видео споту Министарства спољних послова, шеф српске дипломатије нагласио је да Србија и српски народ и данас једнако воле слободу и имају исту жељу да своје друштво уреде на најнапреднијим цивилизацијским тековинама, на шта нас обавезују и небројене жртве наших сународника који су своје животе уградили у темеље Србије.

„На овај велики дан сетимо се славних предака, свих оних који су положили живот да би Србија постојала, и заветујмо се да живимо за то да она свакога дана буде боља и успешнија“, казао је министар Селаковић.

Селаковић је закључио да данас наша борба мора бити демократска и да ће се остварити уз помоћ знања, вредноће, стрпљења и слоге, а да су стабилност и мир услов нашег успеха.

 

 

7. фебруар 2022.

Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: Танјуг
 

14. децембар 2021. године

Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.

Она је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље, напоменула је она.

Брнабић је изразила наду да ће Србија 2022. године отворити и Кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следеће на агенди припрема за отварање Кластера 5.

Премијерка је нагласила да је све већи фокус на заштити животне средине и да је та тема све присутнија и све важнија у Србији.

Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, тиме какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде 7,5 одсто, истакла је премијерка.

Она је нагласила да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно на 65,55 одсто.

Такође, Брнабић је изразила захвалност Словенији на успешном председавању ЕУ, као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара у вези са Поглављем 27, које се односи на унапређење животне средине, рекла да је то поглавље свакако најскупље од свих и да ће бити потребно више од 10 милијарди евра улагања.

Она је прецизирала да је реч о улагањима у пречистаче за отпадне воде, канализационе мреже, регионалне депоније, рециклажне центре, трансферне станице, унапређење квалитета ваздуха и субвенције за електрична возила.

Вероватно ће нам бити потребно још дуго након што, надам се, постанемо чланица ЕУ да ускладимо и достигнемо најбоље европске стандарде у области заштите животне средине, навела је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, захваљујући тешким мерама фискалне консолидације и економском развоју, 2020. године коначно добила прилику и финансијску могућност да постави област екологије као један од основних приоритета и да почну инвестиције у унапређење животне средине.

То је у овом тренутку најважнији кластер од свих. Да смо могли да бирамо, изабрали бисмо Кластер 4, због важности за грађане, нагласила је председница Владе и додала да је ово изузетно важан дан јер иза овога стоји изузетно много напора и посла.

У тешком тренутку за Србију и ЕУ, у доба пандемије корона вируса, добили смо огромно признање за све наше напоре и рад, закључила је Брнабић.

Она је указала на то да Србија сада са партнерима из ЕУ мора да ради на достизању стандарда Уније како би затворила тај кластер, напоменувши да ће то бити дуготрајан и скуп процес.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: Танјуг

 

28. новембар 2021. године

Одржана изборна скупштина Централног Савета Срба у Хесену (ЦССХ) 

Редовна изборна скупштина Централног Савета Срба у Хесену (ЦССХ) одржана је у недељу, 28.11.2021. године, у просторијама Српског културног центра у Офенбаху на Мајни. Ово удружење наших грађана, које окупља представнике свих клубова и културно уметничких друштава у Хесену, као и ангажоване појединце из српске заједнице са овог простора, постоји већ пуних 13 година и бави се                питањима положаја наше дијаспоре и остваривању заједничких циљева и пројеката наших грађана, у сарадњи са надлежним немачким органима на локалном и покрајинском нивоу.  Синергија коју остварује српска заједница у регији Рајна-Мајна је веома значајна, а ЦССХ има улогу координатора свих тих активности и доприноси унапређењу положаја Срба у Хесену, уз активно залагање за очување културног и националног идентитета.

Овом скупу је поред осталих званица из српских удружења и немачких политичких партија присуствовао и ГК Радовановић, који је у свом обраћању присутнима истакао значај ове организације за српску дијаспору у Хесену. Указао је на успешно реализоване пројекте у протеклом периоду и похвалио ангажман истакнутих удружења српске дијаспоре као и ЦССХ на заједнички организованим манифестацијама, попут „Дана културе СРБИЈА“ у Франкфурту, а свим присутним делегатима и будућем руководству ЦССХ пожелео пуно успеха у даљем раду.

 

25. новембар 2021. године


Награда за ученике српског језика из Мајнтала


Ученици Српске допунске школе из Мајнтала освојили су специјалну награду на међунардном  ИКТ филмском фестивалу за децу и младе у конкуренцији од преко 60 кратких филмова. Ова награда им је припала за филм ,,Рецепт за пријатељство“ који су снимили у сарадњи са наставницом Бојаном Ракоњац.


ИКТ ФилмФест је фестивал за децу и младе који окупља децу и омладину од 7 до 25 година, а тема овогодишњег конкурса била је Пријатељство. На конкурс је пристигло више од 60 документраних и играних филмова из осам европских земаља, што успех малишана из Мајнтала чини још већим. Завршница фестивала одиграла се у Новом Пазару од 12. до 14. новембра, када су приказани филмови и изабрани најбољи. Филм ,,Рецепт за пријатељство“ настао је заједничким радом млађег, средњег и старијег  узраста.

Жеља им  је била да покажу потрагу за тајанственим рецептом за пријатељство па филм почиње у кухињи која носи назив ,,Миланове и Ленине чаролије“. Милан ( Милан Дачић) сматра да се пријатељство, као и сваки слаткиш, може направити од брашна и шећера, али Лена ( Лена Бркић) има бољу идеју. Заједно крећу у потрагу за примерима пријатељства, а право место за то је тамо где је оно најискреније – међу децом. Млађи другари их својим примерима уче шта је то пријатељство, те ће се Лена и Милан на крају филма поново  наћи у својој кухињи и моћи рецепт да поделе са светом.


Следећи овај рецепт, ученици су и направили  филм заједничким радом, са пуно труда, креативности и уважавања туђег мишљења.  А када се овим састојцима дода љубав према матерњем језику, успех није могао да изостане. Вест о освојеној награди обрадовала је ученике, њихову наставницу Бојану, али и родитеље који су велика и важна подршка у свим активностима Српске допунске школе. Награду су, како и доликује, прославили на првом заједничком часу. Иако је Лена тврдила да за пријатељство није потребан шећер, малишани су схватили да оно постаје јаче ако се повремено и заслади, па су се тога дана почастили тортом и слаткишима.


ИКТ ФилмФест и слични пројекти су одлична прилика да ученици из дијаспоре  граде нове везе са Србијом, али и да и се редовна настава обогати различитим креативним активностима кроз које ће ученици  још више заволети свој матерњи језик и своју земљу.
Филм „Рецепт за пријатељство“  је доступан на линку

https://www.youtube.com/watch?v=JakRMOIY798

20. новембар 2021. године

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић у интервјуу за Телевизију српске дијаспоре говори о српској заједници у Франкфурту

Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту, у сарадњи са српском заједницом и локалним властима тренутно проводи низ активности које за циљ имају промоцију српске културе, традиције и потенцијала матице за улагања.
Једна од најзначајнијих манифестација, која је премијерно била организована 2019. године, „Дани културе - Србија", требало би да буде одржана и на пролеће 2022. године.
„План нам је, пре свега да то поновимо, односно да ту манифестацију учинимо традиционалном. Открићу да је следећи град, који би се представио на овој манифестацији Нови Сад. Већ сам имао разговоре са градоначелником Вучевићем на ту тему", рекао је генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, Бранко Радовановић.


У области образовања и едукације, осим примарних знања кроз допунску наставу, покренут је програм студијског усавршавања, уз помоћ предавача из матице.
„Оно што предстоји у блиској будућности, а што се тиче наставе, јесте пројекат који имамо са Природно-математичким факултетом из Ниша, а он подразумева да редовни професори, са ове високошколске установе, одржавају предавања нашој деци у Франкфурту", каже Радовановић.
Коначно решавање питања трајног смештаја српског конзулата у Франкфурту омогућило је реализацију плана успостављања својеврсног српског центра у овом граду, који ће бити на услузи читавој заједници.

„Захваљујући одлукама наше државе, односно носилаца власти, што је била јасна порука дијаспори, Србија је кроз процес сукцесије укњижена као једини власник зграде конзулата у Франкфурту. То нам је омогућило да тек однедавно започнемо са значајним улагањима у њено реновирање", закључио је генерални конзул Радовановић.
У наредном периоду, значајна енергија српске заједнице, организација и конзулата у Франфурту, уз разумевање градских власти, биће усмерена на отварање Српске куће у овом граду.

Извор: ТСД

19.11.2021.

Председник Вучић присуствоваo свечаном отварању фабрике "BAS Boysen Abgassysteme d.o.o"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању фабрике немачке компаније BAS Boysen Abgassysteme d.o.o, која спада у водеће светске произвођаче издувних система за аутомобилску индустрију, и поручио да су управо такве фабрике, у којима је процес рада роботизован и аутоматизован, потребне нашој земљи.
 
„Ово је за наше унуке, за оне који долазе. Ово је најмодернија фабрика коју имамо у Србији данас, све је роботизовано и аутоматизовано. У Србији овако нешто није постојало. Разговарао сам и са радницима, из Суботице, Бачке Тополе, неки су из Пожаревца. У овој фабрици радиће 500 људи и ти радници су наш понос. Војводина мора да ухвати корак са Београдом, ако треба и да га престигне, мора да напредује“, рекао је председник Вучић и додао да су немачки инвеститори сигурни инвеститори, јер пружају додатну стабилност Србији. Он је истакао да је важно да Србија настави да привлачи инвеститоре и верује у себе и навео да наша земља, посматрано за 2020. и 2021. годину, може да буде најбоља у Европи по кумулативној стопи раста. 
 
 
Амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб је истакао да је нова фабрика у Суботици још један узорни пројекат неког немачког инвеститора и "симбол изузетних економских односа две земље". 
 
„Немачка предузећа су све активнија, а инвестиција су од 2000. године премашиле 3,5 милијарди евра. Немачка предузећа су створила на десетине хиљада радних места у Србији. Србија постаје све занимљивија за стране инвеститоре, посебно за аутомобилску индустрију, а кључ за развој српске привреде је потврђен и у белој књизи страних инвеститора“, навео је амбасадор Шиб. 
 
Извор и фото: Председништво Србије и Димитрије Голл
 
 
18. новембар 2021.
 
 
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи. 
Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.
 
Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.
Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.
 
Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.
Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.
 
Када је реч о процесу нормализације односа Београда и Приштине, министар Селаковић је рекао да је наша страна у потпуности опредељена за дијалог, као и да смо испунили преузете обавезе, али да Приштина упорно избегава да испуни своје, наводећи као пример да осам и по година није ништа урађено по питању оснивања ЗСО. Поред тога, према његовим речима, Приштина једностраним потезима на терену, четири у последња два месеца, додатно угрожава мир и стабилност.
Министар је информисао шефове мисија о борби Србије против пандемије, изразивши спремност за даљу сарадњу са партнерима из Европе и света у заједничкој борби против корона вируса.
Амбасадор Жиофре је захвалио министру спољних послова Селаковићу на пријему амбасадора Европске уније у Палати Србија. Амбасадор Жиофре је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ.
"Заиста се надамо да ћемо моћи даље да развијамо усклађивање спољне политике Србије са Европском унијом", изјавио је амбасадор.
Савет за спољне послове ЕУ је имао стратешки разговор о Западном Балкану у понедељак, политички дијалог о спољној и безбедносној политици је одржан у Београду пре два дана, пар недеља након објављивања Годишњег извештаја, истакао је амбасадор Жиофре.
"У Савету за спољне послове постоји широка подршка снажном ангажовању ЕУ у региону и даљем придруживању региона у наше спољнополитичке напоре. Имали смо добру размену мишљења о томе данас, и радићемо на даљој интеграцији Србије и региона на свим нивоима", закључио је амбасадор.
 

12. новембар 2021. године

Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

11.новембар 2021.године


Дан победе – Обележавање 103. годишњице од закључења примирја у Првом светском рату


Поводом Дана победе у Првом светском рату Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту је у сарадњи са Црквеном општином СПЦ Франкфурт, организовао вече посвећено 103. годишњици од закључења примирја у Првом светском рату у Храму васкрсења Господњег у Франкфурту као и комеморативну свечаност на Српско-руском официрском гробљу које се налази на Главном франкфурстком гробљу, где почивају српски и руски војници из Великог рата. Уочи празника је глумица Југословенског драмског позоришта у Београду Весна Станковић извела монодраму „Милунка“ о животу херојине Милунке Савић а у програму су учествовали и ђаци допунске наставе српског језика у Хесену. Франкфуртска публика је била дирнута овим наступом и поздравила Весну Станковић овацијама након наступа у цркви.


Комеморативна свечаност уприличена је на Дан примирја, 11. новембра у 11 часова, када су испред спомен крста на Централног гробљу у Франкфурту положени венци у част наших и руских бораца, од стране Генералног конзула Републике Србије у Франкфурту Бранка Радовановића и потпуковника Дејана Булајића, заменика војног изасланика Републике Србије у СР Немачкој, те руског Генралног конзула у Франкфурту Ивана Кутулева и интониране химне Републике Србије и Руске Федерације. Свечаности је присуствовало око 50 наших грађана из Франкфурта и околине. Након парастоса који су служили протојереј-ставрофор Симон Туркић и протонамесник Неђељко Ђокић, глумица Весна Станковић извела је на одушевљене присутних казивање о сведочанствима српских ратних заробљеника у Европи, одевена као Милунка Савић.


ГК Франкфурт ће наставити са радом на даљем уређивању Српско-руског официрског гробља у Франкфурту, у виду постављања нових спомен плоча са именима бораца, кроз сарадњу са Централним саветом Срба у Хесену и Генералним конзулатом Руске Федерације у Франкфурту. На овај начин српска заједница у Франкфурту достојанствено сваке године одаје почаст нашим славним прецима, а њиховим потомцима на овом подручју указује на одговорност коју имају према њиховим херојским делима.

 

10. новембар 2021. године

У Министарству спољних послова данас су додељена Национална признања угледним личностима из дијаспоре и региона које су у различитим областима допринеле промовисању Србије и јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори.


Признања су уручили министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.
„Награде које данас уручујемо носе имена људи који су у једном тренутку свога живота били српска дијаспора, српско расејање. Стварали су и радили ван Србије, али је њихово дело узидано у темеље наше државне и националне грађевине“, рекао је Селаковић.
Истакао је да наш приоритет мора да буде очување српског језика, ћирилице, културе, обичаја и других посебних идентитетских обележја где год наш народ да живи.
Селаковић је подвукао да ова признања припадају онима који су у великој мери свој живот подредили томе да се српски језик говори и да се српско име чује, посебно тамо где би они, да није таквих напора, како каже, ишчезли готово сигурно у мору туђих језика и имена.
Како је поручио, предуслов да наш народ има будућност јесте да нас има.
„То не значи само да се више рађамо, што је од велике важности, већ и да они који су рођени као Срби то и остану. Неговање српског језика и ћирилице зато не сме да буде нешто што је излишно, тек некакав интелектуални хоби наших људи у расејању", рекао је Селаковић.
Истакао је да је то питање опстанка наше нације што је, додао је, много важније од интелектуалног хобија.
„Много је изванредно успешних припадника српског народа широм света и природно је да они који су својим професијама досегли врхунце постају и грађани света, али по правилу они највећи никада не заборављају ко су и одакле су јер су свесни да су понешто од свог успеха црпели и из свог колективног идентитета“, рекао је Селаковић.


Награда "Никола Тесла" за заслуге постигнуте у области науке којима се промовишу проналазачка достигнућа српских научника додељена је научнику Владимиру Цмиљановићу који у Базелу предводи тим стручњака који ради на откривању лека против рака и на вакцини друге генерације против Ковида 19.
Председници Матице српске у Црној Гори и професорки Филозофског факултета у Никшићу Јелици Стојановић додељена је награда "Вук Караџић" за резултате у области неговања српског језика и ћириличког писма међу Србима у региону и дијаспори.
Награду "Слободан Јовановић", која се додељује за допринос у области политике којим се јача углед и положај Србије и српског народа у региону и свету, добио је председник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић.
Професору српског језика и књижевности Срђану Мијалковићу из Аустрије додељена је награда "Доситеј Обрадовић" за допринос у области просвете и очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета Срба у дијаспори и региону.

Главну награду, "Мајка Србија" за животно дело и несебичну посвећеност јачању српског народа у расејању добио је Ђорђе Михаиловић - чувар српског војничког грбља Зејтинлик у Солуну коме ће, како је речено, то признање сутра у Солуну уручити министар Селаковић.
„Ми који не живимо у Србији увек се осећамо као да смо отишли од своје мајке, од своје породице, али знамо да је наша мајка увек ту јер Србија је наша мајка и увек ће то и бити", рекао је Срђан Мијалковић који се обратио у име добитника.
Истакао је да су Срби, свуда где живе, део јединственог, недељивог, чврстог српског културног и духовног простора.


„То је простор ван тренутних граница, друштвених промена и политика који нас чини ониме што јесмо и морамо га заједно, озбиљно и одговорно чувати и неговати јер уколико је он чвршћи, нама, али и нашој деци која у том простору стасавају биће лепше, лакше и боље“, рекао је Мијалковић.
Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је рекао да свака награда даје "ветар у леђа" и улива додатну мотивацију и наду.


„То је доказ да је ваш рад, труд запажен, цењен, поштован. Зато су награде битне“, рекао је Гујон.
Истакао је да се данас награђује упорност и посвећеност људи који раде сваки дан током целе године.
„Ви сте, свако на свој начин признати у свету, а наше сте горе лист и то је велики понос за свакога од нас. Млађим генерацијама су потребни узори који су успешни, борбени и посвећују свој живот остваривању вишег циља, а да притом не очекују ништа за узврат“, рекао је Гујон и подвукао да такве људе треба препознати и наградити.
Додела Националних признања за допринос јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори и очување особености, језика, културе и традиције нашег народа у расејању и окружењу уведена је Законом о дијаспори и Србима у региону, а ове године додељена су први пут након 10 година.
Извор: Танјуг
 

2. новембар 2021. године

Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову


"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и l