| |     latinica | english  
Насловна
Вести

 

Дан примирја - Обележавање стогодишњице од закључења примирја у Првом светском рату


    Поводом Дана примирја којим је ове године обележена стогодишњица окончања ратних дејстава у Првом светском рату, ГК Франкфурт је у сарадњи са Црквеном општином СПЦ Франкфурт, Српским нумизматичким друштвом – Идимум из Ресавице, Српским културним центром у Офенбаху и српским удружењима са овог подручја, организовао низ манифестација посвећених Великом рату, као и комеморативну свечаност на Српско-руском официрском гробљу које се налази на Главном франкфурстком гробљу, где поред руских почива 41 српски борац из Великог рата.

   Комеморативна свечаност уприличена је на Дан примирја, 11. новембра у 11 часова, када је освештано новопостављено спомен обележје – мермерни крст, рад академског вајара Милана Ракочевића који је финансиран од стране СПЦ Франкфурт те положени венци у част наших и руских бораца, од стране пук. Дејана Цимбаљевића, нашег војног изасланика у Берлину и ГК Радовановића у име ГК РС Франкфурт, руског конзула Александра Станкевича у име ГК Руске Федерације у Франкфурту и од стране Андреје Ловића и Југослава Милетића у име Савеза потомака ратника Србије 1912. - 1920. године. Свечаности су, уз око 200 наших грађана из Франкфурта и околине, присуствовали и званични представници града Франкфурта.

    ГК Франкфурт ће и убудуће наставити са радом на даљем уређивању Српско-руског официрског гробља у Франкфурту, у виду постављања нових спомен плоча са именима бораца, кроз сарадњу са Централним саветом Срба у Хесену и уз помоћ градских власти Франкфурта.
 
    На овај начин српска заједница у Хесену достојанствено је одала почаст нашим славним прецима, а њиховим потомцима на овом подручју указала на одговорност коју имају према њиховим херојским делима.
 

 

 

    Велика изложба " 100 ГОДИНА ПРИМИРЈА"

 

         У Српском културном центру Офенбах, у недељу 28. октобра 2018. године отворена је изложба под називом "100 ГОДИНА ПРИМИРЈА", аутора Југослава Милетића и Андреје Ловића Андре, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту.

       Изложбу је отворио генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, господин Бранко Радовановић, у присуству представника генералних конзулата Руске Федерације, Републике Француске, Републике Грчке као и Босне и Херцеговине.

       Изложба у Српском културном центру Офенбах трајаће две недеље, до 11.11.2018. године, када се обележава стогодишњица примирја у Првом светском рату. У истом простору у том периоду планиране су бројне манифестације:
 

Петак 2.11.

у 20 часова - филм "ГДЕ ЦВЕТА ЛИМУН ЖУТ"Субота 3.11.

у 16 часова - филм "МИЛУНКА САВИЋ"

у 18 часова  - филм "СРБИ НА КРФУ"

у 20 часова - филм "МАРШ НА ДРИНУ"Недеља 4.11.

у 17 часова - филм "ГВОЗДЕНИ ПУК"

у 18 часова - СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА И ПРЕДАВАЊЕ О ПРОБОЈУ СОЛУНСКОГ ФРОНТА, аутор Андреја ЛовићПетак 9.11.

у 19 часова - ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ “ТАМО ДАЛЕКО”

у организацији Српске књижевне радионице Франкфурт и Удружења писаца "Седмица" из ФранкфуртаСубота 10.11.

у 19 часова - ПРЕДАВАЊЕ О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, Дејан Ристић, историчар
На Дан примирја 11. новембра 2018. године у 11:00 часова биће освештано ново спомен обележје-мермерни крст, на Српско-руском официрском гробљу из Првог светског рата, које се налази на Централном франкфуртском гробљу, одржан парастос и церемонија полагања венаца.

 

 

 

 

 

   Позивамо све заинтересоване грађане да у периоду од 28. октобра до 11. новембра 2018. године (између 17,00 и 22,00 часова, викендом од 14,00 до 22,00 часова), у просторијама Српског културног центра Офенбах (Strahlenberger Str. 127) посете ову веома богату и значајну презентацију експоната из Великог рата и сазнају нешто више о једном од највећих страдања нашег народа кроз историју и величанственим подвизима српске војске у борби за мир и слободу.                   

 

 

                                           ДОПУНСКА НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

     Драги родитељи и ђаци,

     обавештавамо вас да је допунска настава на српском језику у покрајини Хесен званично почела.


      Списак школа у којима се одржава допунска настава на српском језику можете погледати овде.


      За додатне информације можете се обратити и директно наставницима допунске наставе:
г-дин Владимир Живанов тел. + 49-176-36521551, Е-Маил v.zivanov973@gmail.com
г-ђа Татјана Миловановић тел. + 49-157-36572046, Е-Маил tanjamilanovic969@gmail.com
г-ђа Соња Зрнић тел. + 49-177-4803317, Е-Маил zrnicsonja@gmail.com

     Такође вам за информације о допунској настави стоји на располагању Координатор наставе,
г-ђа Биљана Букинац, тел +491631728684, Е-Маил biljana.bukinac@mpn.gov.rs
 


 


 

КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МОБИЛНОСТИ УМЕТНИКА И ПРОФЕСИОНАЛАЦА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ


      Министарство културе и информисања Р. Србије обавештава да  ће током септембра 2018. године у Сектору за међународне односе и ЕУ интеграције у области културе, бити отворен други Конкурс за подршку мобилности уметника и професионалаца у области културе (искључиво превоз).

       Детаљна обавештења су доступна на веб сајту www.kultura.gov.rs/konkursi.
 

 

 

 

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)
 
    У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
     Под покровитељством  Министарства културе и информисања РС, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
      Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од  23.07.2018. до 09. 09. 2018. Године,предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту. Почетак наставе планиран је за 17.09.2018, а завршетак за 9.12.2018. године.  Након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу .
      Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
    Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту  http://asasocijacija.com/  или скину са сајта удружењу Академска Српска Асоцијација Града Ниша на и пошаљу на е-маил: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик.
      Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
    За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша на   asasocijacija@gmail.com 

 

 

   Допуне Закона о држављанству Републике Србије

    Чланом 3. Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31.12.2016. године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији.

     Захтев за стицање држављанства Републике Србије по наведеном правном основу може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу Закона о допунама закона о држављанству Републике Србије, односно до дана 03.04.2019. године.

    Наведеним правним основом обухваћена је категорија лица која има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије на дан 31.12.2016. године као и на дан подношења захтева и држављанство СФРЈ или неке од држава настале на територији СФРЈ.

 

 

    Платформа РТС Планета Медијског јавног сервиса Радио- телевизије Србије

          Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.


          Новом платформом је омогућено уживо праћење 11 телевизијских канала (РТС 1, РТС 2, РТС 3, РТС ХД, РТС    Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор, РТС Полетарац) и четири радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3,  Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП-РТС-а.

          Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на веб страници rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко  Facebook-a.

 


Верзија за штампу
Вести
Вести
Архива вести