| |     latinica | english  
Насловна
Овера докумената

ОВЕРА ПУНОМОЋЈА, САГЛАСНОСТИ, ИЗЈАВА, KОПИЈА ДИПЛОМА И ДР.

За сваку оверу је потребно лично присуство особе чији се потпис оверава, одштампано пуномоћје, изјава или оригинални документ (нпр. диплома) који се оверава, важећи пасош Републике Србије или лична карта Републике Србије.

*У Генералном конзулату можете оверити сагласност да малолетно дете може путовати у иностранство са оцем/мајком/трећим лицем.

Такса за сваку врсту овере износи 42 евра.

Термини за подношење захтева за оверу се од 01.03.2023. године заказују путем портала Е-конзулат.

Легализација јавних исправа за употребу у иностранству

Немачка је, као и Србија, потписница и Бечке конвенције о издавању извода из матичних књига на више језика из 1976. године и, у складу са тим, пред немачким органима се могу употребљавати изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих издати од стране органа Републике Србије на вишејезичном обрасцу (као и обрнуто, изводи из МК издати у Немачкој на вишејезичном обрасцу могу се употребити у Србији).

Немачка је, као и Србија, потписница Хашке конвенције о укидању потребе легализације страних јавних исправа, према којој је јавна исправа оверена печатом  ”Apostille”    подобна за употребу у свим државама потписницама Хашке конвенције. 
Овера печатом “Apostille”  врши се искључиво од стране надлежних органа који се налазе у земљи у којој је издата јавна исправа.
Оверу печатом ”Apostille” докумената издатих у Србији врши основни суд надлежан за територију седишта органа  који је такву исправу издао, односно, оверио потпис на приватној исправи (изјави, пуномоћју и др).
 

 

За додатна обавештења, молимо обратите се Генералном конзулату.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари